dr inż. Justyna SZADZIŃSKA
Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej
Zakład Inżynierii Procesowej

Kontakt

 

  • tel.: +48 61 665 37 82
  • email: justyna.szadzinska@put.poznan.pl
  • gabinet: 114B

 

ORCID

 

 

Etapy rozwoju naukowego

 

  • Studia wyższe: mgr inż.: 30/06/2010, specjalność: inżynieria procesów chemicznych,
  • Stopień doktora: Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, 02/12/2014,
  • Asystent naukowy w ramach projektu NCN (nr rejestracyjny 2014/15/D/ST8/02777): kierownik grantu pt.: „Niestacjonarne konwekcyjne suszenie materiałów biologicznych ze wspomaganiem mikrofalowym i ultradźwiękowym” w okresie od 04/09/2015 do 30/09/2018, Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej, Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Zakład Inżynierii Procesowej,
  • Adiunkt od 1.10.2018, Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej, Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Zakład Inżynierii Procesowej.

 

Zainteresowania naukowe

 

  • Hybrydowe techniki suszenia produktów biologicznych,
  • Produkcja żywności funkcjonalnej oraz zdrowych przekąsek,
  • Prozdrowotne właściwości biosurowców.

 

Prowadzone zajęcia

 

Wykłady:

  • Engineering of nanoporous materials.

Zajęcia laboratoryjne:

  • Engineering of nanoporous materials,
  • Mechanika płynów.

Projekty:

  • Grafika inżynierska.

 

Współpraca naukowa

 

  • Współpraca naukowa w ramach projektu NCN SONATA pt. „Niestacjonarne konwekcyjne suszenie materiałów biologicznych ze wspomaganiem mikrofalowym i ultradźwiękowym” z ośrodkiem zagranicznym, tj. Uniwersytet Ottona von Guerickego w Magdeburgu, z grupą naukową prof. Evangelos Tsotsas (dr Abdolreza Kharaghani oraz dr Reihaneh Pashminehazar).
  • Współpraca naukowa w ramach projektu NCN SONATA pt. „Impregnacja próżniowa wspomagana ultradźwiękami – ocena wpływu ultradźwięków na efektywność procesu nasycania materiałów roślinnych oraz ich właściwości” (kierownik: dr inż. Dominik Mierzwa) z ośrodkiem krajowym, tj. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu (dr inż. Elżbieta Radziejewska-Kubzdela oraz dr hab. Roża Biegańska-Marecik); projekt realizowany w konsorcjum.

 

Publikacje

 

  • Justyna Szadzińska, Stefan Jan Kowalski, Marcin Stasiak, Microwave and ultrasound enhancement of convective drying of strawberries: Experimental and modeling efficiency. International Journal of Heat and Mass Transfer 2016, 103, 1065 – 1074. DOI: 10.1016/j.ijheatmasstransfer.2016.08.001.
  • Justyna Szadzińska, Joanna Łechtańska, Stefan J. Kowalski, Marcin Stasiak, The effect of high power airborne ultrasound and microwaves on convective drying effectiveness and quality of green pepper. Ultrasonics Sonochemistry 2017, 34, 531 – 539. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2016.06.030.
  • Joanna Kroehnke, Justyna Szadzińska, Marcin Stasiak, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Grzegorz Musielak, Ultrasound- and microwave-assisted convective drying of carrots - Process kinetics and product's quality analysis. Ultrasonics Sonochemistry 2018, 48, 249 – 258. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2018.05.040.
  • Justyna Szadzińska, Joanna Łechtańska, Reihaneh Pashminehazar, Abdolreza Kharaghani, Evangelos Tsotsas, Microwave- and ultrasound-assisted convective drying of raspberries: drying kinetics and microstructural changes. Drying Technology 2019, 37(1), 1-12. DOI: 10.1080/07373937.2018.1433199.
  • Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Andrzej Pawłowski, Reihaneh Pashminehazar & Abdolreza Kharaghani, Nonstationary convective drying of raspberries, assisted by microwaves and ultrasound. Drying Technology 2019, 37(8), 988-1001. DOI: 10.1080/07373937.2018.1481087.
  • Justyna Szadzińska, Dominik Mierzwa, Andrzej Pawłowski, Grzegorz Musielak, Reihaneh Pashminehazar, and Abdolreza Kharaghani, Ultrasound- and microwave-assisted intermittent drying of red beetroot. Drying Technology 2020, 38(1-2), 93-107. DOI: 10.1080/07373937.2019.1624565.
  • Joanna Kroehnke, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Roża Biegańska-Marecik, Grzegorz Musielak, Dominik Mierzwa, Osmotic dehydration and convective drying of kiwifruit (Actinidia deliciosa) – The influence of ultrasound on process kinetics and product quality. Ultrasonics Sonochemistry 2021, 71, 105377 (on-line 2020-10-28). DOI: 10.1016/j.ultsonch.2020.105377.
  • Grzegorz Musielak, Dominik Mierzwa, Andrzej Pawłowski, Kinga Rajewska, Justyna Szadzińska, Hybrid and Non-stationary Drying-Process Effectiveness and Products Quality, Practical Aspects of Chemical Engineering, M. Ochowiak i in., 2018, 319–337, Springer International Publishing AG.
  • Stefan Jan Kowalski, Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Rozdział 5: Highly Efficient Vegetable Drying Technologies III: Ultrasound-Assisted Drying, Handbook of Drying of Vegetables and Vegetable Products, Min Zhang, Bhesh Bhandari, Zhongxiang Fang, 2017, 81–115, CRC Press.
  • Stefan Jan Kowalski, Justyna Szadzińska, Andrzej Pawłowski, Rozdział 4: Influence of Process Parameters Variation on Hybrid Nonstationary Drying, Intermittent and Nonstationary Drying Technologies Principles and Applications, Azharul Karim, Chung-Lim Law, 2017, 51–96, CRC Press.

 

PRZEJDŹ DO SIN