dr inż. Dominik MIERZWA
Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej
Zakład Inżynierii Procesowej

Kontakt

 

  • tel.: +48 61 665 39 69
  • email: dominik.mierzwa@put.poznan.pl
  • gabinet: 112B

 

ORCID

 

 

Etapy rozwoju naukowego

 

  • 2008 - 2012 Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej, studia doktoranckie zakończone obrona pracy doktorskiej,
  • 2003 - 2008 Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej, jednolite studia magisterskie zakończone obroną pracy magisterskiej.

 

Zainteresowania naukowe

 

  • procesy wymiany ciepła i masy,
  • intensyfikacja operacji jednostkowych,
  • zaawansowane techniki suszenia z wykorzystaniem mikrofal, ultradźwięków i promieniowania IR,
  • nasycanie próżniowe materiałów biologicznych,
  • zastosowanie ultradźwięków w badaniach inżynierskich.

 

Prowadzone zajęcia

 

Wykłady:

  • Inżynieria materiałów i ośrodków porowatych,
  • Metody akustyczne w zagadnieniach inżynierskich.

Ćwiczenia rachunkowe:

  • Termodynamika procesowa.

Zajęcia laboratoryjne:

  • Inżynieria materiałów i ośrodków porowatych,
  • Metody akustyczne w zagadnieniach inżynierskich,
  • Zaawansowane techniki suszenia.

Projekty:

  • Podstawy inżynierii Chemicznej i procesowej,
  • Grafika inżynierska – rysunek złożeniowy/rysunek wykonawczy.

 

Współpraca naukowa

 

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Zakład Technologii Owoców i Warzyw,
  • Otto von Guericke University Magdeburg, Thermal Process Engineering, Magdeburg (Niemcy).

 

Publikacje

 

  • Mierzwa, D., Kowalski, S.J. (2016). Ultrasound-assisted osmotic dehydration and convective drying of apples: Process kinetics and quality issues. Chemical and Process Engineering, 37 (3), 383-391. DOI: 10.1515/cpe-2016-0031
  • Musielak, G., Mierzwa, D., Kroehnke, J. (2016). Food drying enhancement by ultrasound e A review. Trends in Food Science and Technology, 56, 126-141.
  • Kowalski, S.J., Mierzwa, D., Stasiak, M. (2017). Ultrasound-assisted convective drying of apples at different process conditions. Drying Technology, 35(8), 939-947.
  • Rajewska, K., Mierzwa, D. (2017). Influence of ultrasound on structure of the plant tissue. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 43, 117-129.
  • Mierzwa, D., Kowalski, S.J., Kroehnke, J. (2017). Hybrid drying of carrot preliminary processed with ultrasonically assisted osmotic dehydration. Food Technology and Biotechnology, 55(2), 197-205.
  • Mierzwa, D., Pawłowski, A. (2017). Convective drying of potatoes assisted by microwave and infrared radiation – process kinetics and quality aspects. Journal of Food and Nutrition Research, 56(4), 351-361.
  • Mierzwa, D., Szadzińska, J. (2019). The microwave-assisted convective drying of kale (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) using continuous and changeable power radiation. Journal of Food Process Engineering, e13004, DOI: 10.1111/jfpe.13004
  • Mierzwa, D., Szadzińska, J., Pawłoski, A., Pashminehazar, R., Kharaghani, A. (2019). Nonstationary convective drying of raspberries, assisted by microwaves and ultrasound. Drying Technology, 37 (8), 988-1001. DOI: 10.1080/07373937.2018.1481087.
  • Szadzińska, J., Mierzwa, D., Pawłowski, A., Musielak, G., Pashminehazar, R., Kharaghani, A. (2020). Ultrasound- and microwave-assisted intermittent drying of red beetroot. Drying Technology, 38 (1-2), 93-107. DOI: 10.1080/07373937.2019.1624565
  • Kroehnke, J., Szadzińska, J., Radziejewska-Kubzdela, E., Biegańska-Marecik, R., Musielak, G., Mierzwa, D. (2021). Osmotic dehydration and convective drying of kiwifruit (Actinidia deliciosa) – The influence of ultrasound on process kinetics and product quality. Ultrasonics Sonochemistry, 71. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2020.105377

 

PRZEJDŹ DO SIN